“Czy w tym mieście mieszka poeta?” antologia poezji, red. Andrzej Kanclerz

“Czy w tym mieście mieszka poeta?” 2010, antologia poezji, red. Andrzej Kanclerz

Autorzy:

Anna Albrecht, Paweł Adwent, Michał Baczyński, Ireneusz Baron, Jan Drechsler, Natalia Juszczak, Andrzej Kanclerz, Justyna Kędzia, Grzegorz Kielar, Henryka Kocot, Krystian Krzemiński, Anna Krztoń, Jan Lipka, Łukasz Loskot, Joanna Oleś, Sylwia Sowa, Krzysztof Tomanek, Leszek Waligóra, Katarzyna Wiśniewska.

Antologia p.t. ”Czy w tym mieście mieszka poeta ?” jest zbiorem różnych, często zupełnie odrębnych dykcji. Jak łatwo się domyślić, mianownikiem wspólnym, kluczem, który zebrał tę różnorodność jest tu konkretne miejsce – średnich rozmiarów miasteczko. Książka taka przypomina trochę przypadkową fotografię wykonaną na ulicy. Kogoś rozpoznajemy, czasem nie mamy pewności. Widzimy fragmenty samochodów i twarzy świata (przytrzymanego w ten sposób na chwilę).

Krzysztof Tomanek