Krzysztof Tomanek, Drugi dzień szwedzkiego lata, 2016

okladka-kopia

Krzysztof Tomanek, Drugi dzień szwedzkiego lata, 2016

“(…) Emocje i obrazy pojawiające się w tych wierszach, wydają się być dialektyczne. Rozumiem przez to, że posiadają ze sobą swoisty związek oparty jednocześnie na przynależności i rozłączności, ekspresji i konflikcie np. nie
docenia się niemowląt, / skrytego bestialstwa ich przebywania [s.16] albo wszystko tak nieobecne jak mięśnie twarzy, które rozciągają się w uśmiech. / mruganie, odliczanie / (jakby kochać się z kimś nowym, / lepszym) [s. 26]. Czytelnikowi podczas lektury tych wierszy
towarzyszy wrażenie kruchości: włosy chwieją się jak korale zawieszone w przejściu [s. 10], wiedzą o sobie, samochody wiedzą o mgle, wiedzą, że kończy się lato. upokarzają. co zrobić [s. 24]. Poeta tworzy propozycję literacką cechującą się troską o materialny detal, dbałością o dokumenty i odpowiedni ich montaż z emocjami.:”

Andrzej Kanclerz

“(…)Wtłaczanie odbiorcy poprzez sygnalizowane treści w industrialny krajobraz cywilizacji, jaką sobie stworzyliśmy, jest dla mnie czymś przygnębiającym i interesującym.”

Dariusz Sas