Patryk Chrzan, Postrzyżyny, 2012

Patryk Chrzan, Postrzyżyny, 2012 (arkusz)

Główna nagroda w konkursie organizowanym przez Tarnogórską Fundację Kultury i Sztuki – Arkusz 2012

Kontener – Świat, 11/2012

Wiersze Patryka Chrzana to rzadki przykład celnej poetyckiej ironii. Jest to ironia w jakiś sposób heroiczna. A taka ironia to już właściwie poetycki światopogląd. Nie ma tu miejsca na patos. Ale nie ma go też dla szyderstwa i cynizmu. Ten poeta , a znam jego teksty od dawna, nawet w najbardziej kąśliwych utworach upomina się o zdegradowane wartości. Podnosi je z kałuży i grząskich osiedlowych trawników. Podgląda w wieczornym oknie blokowiska. Wyjmuje wraz z pożółkłym biletem na dawno zapomniany seans. Słowem ? jak wszyscy, którym wolno dziś przypisać wrażliwość i mądrość ? odczytuje siebie i nas grzebiąc w śmietniku. Oto kontener ? świat . Zużyte porzuconeobrazy, gesty , słowa i pieśni. Zanurzmy się weń z czułością i prawdomównym okrucieństwem. Tak jak czyni to poeta, Patryk Chrzan.

Maciej Szczawiński