Paweł Adwent, Dwadziescia razy szukam, 2013

Paweł Adwent, Dwadzieścia razy szukam, 2013

“Z poezją Pawła A. borykam się już od dawna. Można by rzec, że jestem nią głęboko dotknięty. Kto by pomyślał, iż taki porządny jegomość (mający tyle talentów) będzie parał się tego typu zajęciem. Mógł przecież Polsce się do czegoś przydać! Tymczasem męczy duszę „mięśniami serca”, „plamami w oku”, śmierdzącą ciepłą siarką”. Ewidentnie kręci słowem, kadzi i mataczy. Paweł A. z pewnością jest adekwatnym społecznym poetą, który pyta odpowiadając: „Których ludzi mam dziś sławić?! – Z gówna cerkwi nie postawisz…”

Łukasz Loskot

“Mocną stroną wierszy Pawła Adwenta jest prostota, oszczędność środków wyrazu. Autor świadomie unika poetyckich ozdobników,skonwencjonalizowanych chwytów. Czyni to liryczny komunikat bardziej czytelnym i wyrazistym. Zwraca uwagę tonacja tej liryki,miejscami mocno sprozaizowana, łącząca wzniosłe z powszednim, a często trywialnym. Poetycki światoobraz, jaki wyłania się z tych tekstów, intryguje i niepokoi.”

Grzegorz Kielar