Ryszard Bednarczyk, Rocznicowe wiersze, 2012

„Są książki poetyckie spójne i precyzyjnie skomponowane, są też takie, których świadectwem jest kilka zaledwie wierszy, błyszczących niczym złote monety w szkatule miedziaków i tych ze srebra. I takie utwory w tomiku Ryszarda Bednarczyka odnajduję, wpisując do nich bez wahania „Rocznicowe wiersze”, „Ścianę płaczu” czy „Budowanie domu”. Nie sposób też się oprzeć urokowi wspaniałej pointy: wdziera m się do ust coraz natarczywiej / życie o smaku gorzkich migdałów”, i te linijki dowodzą, że autorowi nieobca jest poezja.

Proponuję zatem lekturę przypominającą pracę odkrywcy: trzeba odszukać tych kilka miejsc w niniejszej książce, które olśniewają. Jednocześnie można z innymi wierszami się kłócić, niektóre odrzucić. Bo tomik ten przypomina właśnie szkatułę z wierszami – być może nie wszystkie były bite w jednej mennicy i nie wszystkie posiadają taką samą próbę szlachetnego kruszcu, ale nie sposób stwierdzić kategorycznie i nie bez wątpliwości, że którykolwiek jest dziełem fałszerza, podającego nam bezwartościową blaszkę.”

Marcin Hałaś