Spotkania ze sztuką

Tarnogórska Fundacja Kultury i Sztuki już od ponad pół roku współpracuje z Aresztem Śledczym w Tarnowskich Górach. Osadzeni tam Panowie pomagają w pracach remontowych i porządkowych na terenie cmentarza żydowskiego. Te działania są częścią szerszego projektu pod wspólną nazwą: ?Tarnogórzanie dla pamięci?. Przed kilkoma laty, w ramach tego właśnie projektu, zaakcentowano kamiennym obeliskiem miejsce obecności zniszczonego w latach sześćdziesiątych cmentarza ewangelickiego.

Z wdzięczności za tę pomoc miastu raz w miesiącu grupa osadzonych zapraszana jest do Galerii Inny Śląsk, gdzie ekspozycje malarstwa, czy rysunku stają się kanwą, pretekstem do rozmów o aktualnych problemach społecznych. Dziś kolejne spotkanie odbyło się przy opłatku.

W imieniu członków fundacji życzymy Państwu spokojnych i wesołych świąt w gronie życzliwych, bliskich ludzi.