Spotkanie z Joanną Dudą-Murowską

Już w najbliższy piątek spotkanie z Joanną Dudą-Murowską.

Poetka pochodzi z tarnowskich Gór. W 1992. roku wyjechała do Oberhausen, gdzie mieszka i pracuje. Tarnogórskiej publiczności zaprezentowała się już w roku 2008, w tym samym roku debiutowała tomikiem pt. „Dwuadresowi”. Teksty w książce publikowane były zarówno w języku polskim, jak i niemieckim (tłum. Johanne Stohr). W swojej poezji porusza problemy związane z tożsamością; tożsamością ludzi rejonów pogranicza, czy też może raczej następnych pokoleń, które próbują wyznaczyć swoje miejsce w pojałtańskiej rzeczywistości Europy Środkowej. Mierząc się z tym problemem nie popada jednak w ton skargi, dykcję rewizjonizmu – bynajmniej. Jej poezja jest przyjęciem zastanego, bo tylko tak (w akcie pokory) można odczytać to co nowe i obce – granicę, którą pozostała wciąż do przekroczenia.

10. maja, godzina 19. Zapraszają: Tarnogórska Fundacja Kultury i Sztuki oraz Galeria Sztuki Inny Śląsk